Certificatele digitale Covid-19, mai importante ca niciodată, chiar și în România: s-a dat ordonanța
La bază, certificatele digitale Covid-19 au fost create pentru a facilita libera trecere printre granițele țărilor din Uniunea Europeană. În practic, însă, au ajuns deja să fie incredibil de utile și în interiorul țărilor, chiar și în România.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru ca certificatele digitale de Covid-19 stabilite de Comisia Europeană să poată fi folosite și pe teritoriul României. Inițial, acestea erau menite doar pentru călătoriile internaționale. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.
Certificatul digital Covid, fundamental în România
Este doar o chestiune de timp până când vei putea călca într-un restaurant din țara noastră sau la mall doar cu certificatul digital Covid. Acesta atestă faptul că ești vaccinat, că ai trecut prin boală în ultimele șase luni sau că ai un test negativ de Covid-19 realizat în ultimele 48 de ore. Dacă nu-l ai încă, îl poți obține de la această adresă. Un tutorial pentru întregul proces de descărcare am detaliat aici.
„S-a introdus posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul României certificatele digitale ale UE privind Covid-19 pentru atestarea vaccinării, testării sau a vindecării titularilor”, a transmis Ioana Mihăilă.Tot prin acest act adoptat de Guvern, termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore de la 24 de ore. Certificatele de testare PCR își mențin valabilitatea de 72 de ore.
În ceea ce privește motivația din spatele acestui efort legislativ, este una cât se poate de clară. Ministrul Sănătății, dar și premierul, au făcut mai multe referințe în trecut la faptul că se cochetează serios cu introducerea unor restricții pentru persoanele nevaccinate, iar certificatul digital Covid este cea mai bună soluție pentru a se face diferențierea.
„Este clar că în acest context, dacă va fi nevoie să instituim mijloace de restricţie de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi, ca ultimă instanţă, vor fi afectate şcolile. În rest, vom discuta în funcţie de evoluţie”, afirmat Ioana Mihăilă, pe 28 august.